Urbokida

Auklėjimas kaip apribojimas

Sukūrė: Urbokida 2009-12-14

plastmasiniai_deimantaiDiskusija labai sena, bet vėl užkliuvo beieškant vaikams dovanų. Su vaikais viskas gerai, net ir su šventėmis viskas gerai. Gal tik sniego trūksta. Bet tai smulkmenos. Einu per žaislų parduotuves ir silpna darosi. Berniukams skirtų žaislų skyriuose – viskas tvarkoje. Jie gali būti ir šnipais, ir dantistais, ir staliais… kalnai konstruktorių, elektriniai traukiniai ir per nuotolį valdomi malūnsparniai, loginiai žaidimai… O mergaitės?

Nesu prieš princeses ar plastmasinius deimantus (kam jie reikalingi???), bet gal vis dėl to galima kurti ir didesnį pasirinkimą? Amerika geria apelsinų sultis pusryčiams ne dėl to, kad jos ypatingos, kad jose itin gausu vitaminų… tai rinkodara. Lygiai tas pats, kaip vienkartinių indų imperija ir sukurtas mikrobų baubas. Kas yra Kalėdų senis raudonu kostiumu? Tai Coca cola simbolis. Pepsis šią kovą pralaimėjo.

Tai kam reikalingi 3 metų mergaitei plastmasiniai deimantai? Būti gražiai? Išmokti džiaugtis šlamštu? Užaugus džiaugtis Svarovskio kristalais? Tiems, kas mano, jog tai kažkas super, siūlau pasidomėti jų istorija nuo pat pradžių. Sužinoti kuo  stiklas  skiriasi nuo stiklo su pavadinimu :] (pagarba žmonėms, kurie iš nieko sugebėjo sukurti kultą ir iš to labai gerai uždirba. ) Manot, kad gamta/ Dievas/ likimas/ etc sukūrė moterį būti gražia? Turiu nuvilti. Gamtoje vos kelios rūšys, kurių patelės yra dailesnės už patinus. Gamtoje puošiasi vyrai (liūtai, gaidžiai, gupijų patinėliai, antinai ir beveik visi kiti gyvūnų patinai), nes jie suinteresuoti patikti. Patelėms nėra prasmės. Jei netikit, tai pastebėkit balandžius. Patinėlis eina iš proto, kad įsiteiktų patelei, dažniausiai jie net keli vienu metu konkuruoja dėl jos… Tai vadinama natūralia atranka. Jos (patelės) susitiko, susitvarkė ir išvarė patinėlį arba liko kartu su juo šiam sezonui. Vorės našlės išvis suėda patinėlį po poravimosi. Nesakau, kad tai gerai, tiesiog taip yra. Nežinau koks procentas gyvūnų išlieka poromis ilgiau nei vienam sezonui ar bent vienam sezonui (pvz.: gulbės poruojasi visam gyvenimui ir likęs vienas iš poros dažniausiai miršta, nes nebesimaitina), tačiau dauguma gyvūnų mėgaujasi sezoniniu poravimusi, kuomet pora egzistuoja kol „daromas reikalas“, paskui patelė lieka viena. Taip patogiau :] Tai užtikrina, kad palikuonims per kiekvieną poravimosi sezoną bus galima pasirinkti stipriausią tėvą. Rūšis turės didesnį išlikimo potencialą. Žmogaus vaikas labai ilgai yra priklausomas nuo tėvų, todėl siekiant išlikti kaip rūšiai, tiesiog naudinga ilgą laiką būti kartu. Kita vertus tai jau irgi keičiasi, bet čia jau kita istorija. Jei kam idomu, verta paskaityti knygą Desmond Morris „Plikoji žmogbeždžionė“. Ten puikiai nagrinėjama tema, kaip turėjo pasikeisti žmogbeždžionė, kad susidėliotų (ne)patogų gyvenimą, kokį turi šiandien. Tiek, kad XXa. antra pusė gerokai pakeitė situaciją moterų ir vyrų profesinėje konkurencijos aplinkoje. Knyga sakyčiau yra apie ankstesnį laikotarpį. Pasidomėkit socialogija kaip grupių elgsena. Mokslas atranda nerealių dėsningumų mūsų elgsenoje, kuri yra daug paprastesnė nei atrodo iš pirmo žvilgsnio.intelekto_nebuvimas

Grįžkim prie žaislų. Neverta gilintis į skandinavių feminizmą. Asmeniškai manau, kad jos gerokai perlenkė lazdą. Kita vertus, atvirkščias kraštutinumas – mergaitė, užauginta tarp plastmasinių deimantų kitčo ir W.Disnėjaus pasakų „susituokė ir gyveno ilgai ir laimingai“. Ar ji gali norėti, ko nors kito nei turtingo vyro?  Ji net nesupažindinama su kitokiomis vertybėmis, kitomis galimybėmis. Šeima yra gerai, maisto gaminimas yra gerai, bet turi būti pasirinkimo laisvė. Galimybė tapti ekonomiste, programuotoja, architekte…. Gyvenime yra daug daugiau dalykų nei turtingas vyras, virtuvė ir veidrodis. Tiems, kurie pasakoja pasakas apie tai, kad moteris sukurta būti motina, siūlau pasidomėti pogimdymine depresija … Jei moterys turi įgimtą motinystės pašaukimą, kodėl šitiek kūdikių yra nužudoma? Paliekama be globos? Šiaip sau? Kodėl šitiek moterų kovoja už abortų legalizavimą?

Praėjusią savaitę su taksistu diskutavom apie turizmą. Jis mano, kad dauguma jo užsieniečių klientų atvažiuoja į Lietuvą kaip pigaus sekso šalį. Pripažinkim, nebūtų pasiūlos, nebūtų paklausos. Visi žinom, ko važiuojama į Amsterdamą ir ko į Turkiją.

Dėl šventos ramybės. Juk Kalėdos. Leiskit savo dukroms būti ne tik Barbėmis, gydytojomis ir namų šeimininkėmis :]

Komentarų: 5 - “Auklėjimas kaip apribojimas”

  1. kristina sako:

    asmeniškai man geriausia dovana buvo konstruktoriai. manau, ir šiais laikais gerai pagalvojus galima rast kažką įdomaus mergaitei, ne vien tai, kas įkyriai stovi parduotuvėse.

  2. mts sako:

    Nezinau kuria „Plikosios žmogbeždžionės“ versija skaitei tu, bet mano skaitytoj tai butent ir parasyta, kad moteris yra vaiksciojantis seksualiniu signalu rinkinys. Tai nemanau, kad verta cituoti sia knyga, jei nori pasakyti, kad mergaites turi rupintis ne tik isvaizda.

  3. Urbokida sako:

    na aš bent negirdejau, kad būtų išleista antra knygos versija :] gal ką praleidau :}
    Pagal knygą, moteris evoliucijoje persitvarko savo gyvenimą taip, kad seksas būtų įmanomas, net jei ji nėščia, tam kad išlaikytų tą patį partnerį kuo ilgesnį laiką. Nematau tame jokios problemos, svarbu, kad abiems pusėms būtų gerai :]
    Kalbu apie tai, kad mergaitės auklėjamos siekiant iš jų padaryti Barbes, o paskui tikimasi, kad jos būtų ir Barbės, ir ne Barbės vienu metu.
    PS: net būti gražiam yra gerai abiems lytims. Kam reikalingas žmogus, kuris nesugeba rūpintis savimi? Išvaizda yra vienas iš rūpinimosi savimi aspektų.
    Nesuprantu priežasties, kodėl mergaitėms bandoma nuo mažens prakišti tą baisią rūžavą spalvą su visu rinkiniu Barbės kompleksų, o paskui aiškinti, kad čia gamta…

  4. Žilvinas sako:

    Iš dalies sutinku. Tačiau tiesiog ribodami savo vaikus nuo plastikinių deimantų neapsaugosime jų nuo barbės ir keno sindromo. Žaislų, maisto, rūbų, muzikos industrijos dirba nuo ryto iki vakaro galvodami, kaip pasiekti nesubrendusius vaikų protus ir juos paveikti .. Ir deja jiems puikiai sekasi..

    Norint apsaugoti savo vaikus teks pasistengti gerokai labiau. Nenuilstamai dirbti bandant išplauti bent dalį „purvo“ sklindančio iš begalybės reklamos kanalų.

    Nuoširdžiai manau, kad tik maža dalis tėvelių turi pakankamai ryžto ir supratimo, kad pajėgtų išauklėti savo vaikus taip kaip jie nori, o ne visas likęs pasaulis.

  5. Urbokida sako:

    Ribojimas nėra gerai :] Vaikas (bet koks asmuo, nepriklausomai nuo amžiaus, lyties ir tt.) turi turėti galimybę rinktis pats.

 
Dienos akcijos | Dovanos | Nuolaidos
Uždaryti
Eiti prie įrankių juostos