Urbokida

Fizinio asmens bankrotas

Sukūrė: Urbokida 2009-02-04

zemyn_nuosmukis_bankrotas_nuostolis_rinka

Visiems žinoma tiesa, nepasisekė – įmonė gali bankrutuoti. Nėra viskas paprasta, reikia pereiti daugybę popierizmo, gadinama reputacija ir dar visko labai daug, tačiau paliekamas išėjimas.  Kažkas labai nepasisekė ir įmonė gali užsidaryti. Tiesa sakant, net negražinusi skolų.

Kas tokiu atveju nutinka fiziniam asmeniui? Pvz.: jis turi puikią kvalifikaciją, puikų, labai gerai apmokamą darbą.  Pasiėmė paskolą nuosavam būstui. O tada vieną vakarą grįžtant namo – paslydo ir susilaužė stuburą. Kaltų nėra, žmogus neteko darbingumo. Pajamos – socialinė pašalpa iš valstybės, kuri jei neklystų nesiekia net 300Lt. Gal kas geriau žinot, bet paskolos padengti žmogus tikrai negali. Tokiu atveju, jo paskola bus išieškota išparduodant visą jo turtą (kaip ir įmons bankroto atveju), o nepadengta paskolos dalis bus išieškoma iš sutuoktinio, jei toks yra, iš vaikų ir pan.

iuo atveju gaunasi, kad sukūręs įmonę asmuo nusiima atsakomybę. Vadovui (ar aplinkybėms) leidžiama klysti, o fiziniam asmeniui – ne.

Manau, kad fizinio asmens bankroto įstatymas būtinai reikalingas. Jis paskatins verslumą. Suteiks žmonėms galimybę susikurti darbo vietą sau ir kitiems.  Keista, kad jo bijoma pas mus Lietuvoje. Nejaugi sveiką protą nugali bankų įtaka?

Teisininko doc. dr. Rimvydo Norkaus nuomonė šia tema.

Komentarų: 5 - “Fizinio asmens bankrotas”

  1. Sapnai sako:

    Yra saliu kur tave ir tavo versluma priims isskestomis rankomis :) O taip pat tos pacios salys iteisinusios fizinio asmens bankrota.

  2. Urbokida sako:

    Siūlai emigruoti? O ką daryti su pilietiškumu? Vaikais? kaimynais?
    Turiu kiek kitų idėjų, už poros mėnesių :]

  3. Antanas sako:

    hm. Gerai, o tai tarkim kas būtų asmens bankroto atveju tam pačiam susilaužiusiam stuburą? Ar čia kartais nebūtų palankių sąlygų piktnaudžiavimui?

  4. Urbokida sako:

    Piktnaudžiauti galima viskuo. Yra dedamos įvairios praktikos, juk įstatymai dažniausiai priimami kitų valstybių praktika.
    Asmeninis bankrotas leidžiamas tik kartą kas 8-10 metų. Manau, kad žmogus suvokia, jog jam bus uždėta bankrutavusio etiketė ir ateityje jam suteikiant kreditą, tikrai bus keliami didesni reikalavimai.
    Kita vertus, žmogui kentėti visą gyvenimą dėl vienos padarytos klaidos? Kam išvis tuomet gyvenimas reikalingas?
    Manau, argumentas, kad visi prisiims kreiditų ir skelbs bankrotą yra juokingas. Juk bus išparduotas turtas, auditoriai peržiūrės visas galimybes kokia skolos dalis gali būti grąžinta ir per kiek laiko. Tam jau šiandien yra sukurta puiki praktika, kurios pritaikymo manau labai trūksta Lietuvoje. Tai stipriai paskatintų žmonių norą imtis verslo. Na aišku ir bankuose pakeltų maržas :]

  5. Bumba sako:

    Labai išsamiai Jurius Petreikis šia tema pasakoja čia:

    http://www.vilniausradijas.lt/Rubrikos/teise.html

 
Dienos akcijos | Dovanos | Nuolaidos
Uždaryti
Eiti prie įrankių juostos