Urbokida

Kam reikalingas verslas?

Sukūrė: Urbokida 2009-03-30

business-schoolPerskaičiau neįtikėtiną dalyką: verslo tikslas yra ne pelnas, o klientų rato didinimas.  „Pelnas yra tik rezultatas“. Ar taip gali būti?

Ar tikrai yra svarbu, kiek aš turiu klientų, jei iš jų gaunu pelną, kurį vos galiu suvaldyti. Juk su kiekvienu pinigų kiekiu atitinkamai reikia mokėti elgtis. Ir klientus reikia sugebėti aptarnauti. Atitinkamai plėstis kosminiu greičiu irgi nėra gerai, nes personalas gali tapti nevaldomas ir t.t. Skaitant straipsnį peršasi mintis, kad turėdama nuostolingą verslą su 100 000 klientų, turėčiau jaustis gerai.

Dėl ko darbuotojas eina į darbą? Savęs realizacijai? Na jei jis turi pajamas, kurios užtikrina jam tam tikrą tenkinantį pragyvenimo lygį, tuomet tikrai darbas gali lengvai tapti hobiu. Kartais darbas, kuris ir yra pagrindinis pragyvenimo šaltinis, gali tapti hobiu, tačiau iš jo vis tiek uždirbami pinigai. Kai pastarieji baigiasi, baigiasi ir hobiai.

Kodėl tuomet įmonės nesikuria kaip pelno nesiekiančios? Jos skirtos arba hobiui, arba pinigams plauti. Čia jau kiekvienas pats sprendžia, ko nori ir kiek atsakomybės prisiimti žada.

Sutinku, kad įmonė turi savo vertybes, kuriomis vadovaujasi versle. Palyginkit Pizza Jazz ir Čili picą, Sonex ir Alna Intelligence, begalę kitų. Vertybės kuria įmonės patrauklumą ir padeda pasiekti pelną, bet jos nėra tikslas.

O gal puiki komanda yra tikslas? Tuomet mano dabartinė darbovietė turėtų likviduotis, ji jau pasiekė savo tikslą. Čia dirba puiki ir labai stipri komanda. Tačiau įmonė vis dar siekia didesnio pelno, su kuo ją sveikinu ir noriu prie to prisidėti :]

Kiekvienas pradedantis verslą pasakys. Noriu pinigų. Noriu padėties visuomenėje. Taigi – noriu pelno :]

Komentarų: 8 - “Kam reikalingas verslas?”

  1. Paulius sako:

    Nelabai pritariu šiame įraše išdėstytam požiūriui.
    Visų pirma, galiu pasakyti, kad jei turi 100000 klientų ir tavo verslas yra nuostolingas, tai esi prastas verslininkas.
    Visų antra, natūralu, kad įmonės siekia pelno. Klausimas yra, kokiais būdais jos tą daro.
    Ir visų trečia: taip, tikra tiesa, kad kiekvieno pradedančio verslininko esminis noras yra pelnas. Būtent todėl 90% verslų ir bankrutuoja pirmaisiais veiklos metais:)))
    Ir ketvirta: nemažai domiuosi verslu, esu skaitęs stambiausių pasaulio kompanijų įkūrimo istorijas ir neradau nei vieno pavyzdžio, kuomet kompanija kaip pagrindinį savo siekį įvardintų pelną. Nei vieno.
    Gal įrašo autorė tokių žino:)?

  2. Urbokida sako:

    Pauliau, siūlau Tau pasidomėti Goldratt teorija, plačiau žinoma kaip TOC. Pasiskaityk čia http://www.toc.lt, http://www.commonsense.lt. Taip elgiasi irgi labai daug kompanijų :] Manau, kad skaičius nėra įrodymas. Kaip žinia, minia yra inertiška.
    Ar Tu turi savo verslą? Jei ne, tada paklausk savo šefo, ko jis labiau nori: pelno ar įrodyti savo tiesą pasauliui?
    Vertybės, kuriomis grindžiamas verslas yra labai svarbios. Apie tai taip pat rašiau straipsnyje. Verslas yra absoliučiai dėl pelno, visa kita yra tik priemonės verslui pasiekti.
    Ar verslas grindžiamas etiškais būdais, tai visai kita tema…

  3. Paulius sako:

    Urbokida, taip ir nepateikei jokių faktų:)
    Aš nenoriu domėtis jokiomis teorijomis, aš noriu konkrečių pavyzdžių:) Pasakyk man nors vieną pasaulinio garso kompaniją, kuri pelną įvardina kaip pagrindinį savo tikslą.
    Esu domėjęsis General Electric, Starbucks, Microsoft, Google, RE/MAX, Virgin Group ir kitais pasaulyje pripažintais verslo lyderiais ir visi šie verslai stovi ant vertybinio pamato. Vertybių puoselėjimas yra vienintelis būdas uždirbti didelius pinigus. Jei pinigai nusveria vertybes ir tampa tikslu, pelną galima pamiršti. Tiksliau pelną gauti galima, tačiau įmonė taip ir liks tarp vidutiniokų. Tad klausimas, kokia įmone siekiate būti:)
    Taip, mes su kolegomis turime įmonę ir sekdami geriausių verslo praktikų pavyzdžiu, nelaikome pelno pagrindiniu tikslu.

  4. Urbokida sako:

    Pauliau, Tu pats atsakei į savo klausimą: „Vertybių puoselėjimas yra vienintelis būdas uždirbti didelius pinigus. “ Taigi pinigai yra tikslas, o ne vertybės. Pastarosios yra būdas uždirbti pinigus. Todėl Tavo paminėtos įmonės General Electric, Starbucks, Microsoft, Google, RE/MAX, Virgin Group ir yra Tavo paties pavyzdžiai mano minčiai įrodyti. Šios ir kitos įmonės remiasi tam tikromis vertybėmis kaip įrankiu pelnui pasiekti. Ko siekia? Pelno. Kuo siekia? Priemonėmis.
    Tik tiek :]
    Pabaigai beveik pažodinė D.Mockaus citata (iš atminties) „Nėra patinkančių verslų. Kiekvienas verslas turi savo kainą“. Manau šiems žodžiams pritars ir W.Buffett’as. Warren’as remiasi puikiomis vertybėmis savo versle, tačiau jo tikslas yra pelnas. Jis atiduoda labdarai didžiąją dalį savo pajamų, bet dirba dėl pelno :]

  5. Paulius sako:

    Tu pacitavai tik dalį mano konteksto ir pamiršai pridėti „Jei pinigai nusveria vertybes ir tampa tikslu, pelną galima pamiršti“. Va čia jau yra pilnas atsakymas į klausimą:)
    Mano paminėtos kompanijos tavo minties visiškai nepatvirtina. Pelnas joms nėra tikslas, o tik rezultatas. Tai reiškia, kad jis gaunamas įgyvendinus kompanijos tikslus – puoselėjant savo vertybes bei kuriant vertę klientams.

    O su Buffeto pavyzdžiu tu pati sau prieštarauji – neva jis dirba dėl pelno, bet uždirbtus pinigus kažkodėl aukoja labdarai:))) Kaip šitą suprasti:)?

  6. Urbokida sako:

    Warreną taip ir suprasti. Gaunu pelną ir tada jį aukoju.

    Kodėl VMI neregistruoja įmonių „Vertybes deklaruojančių“? Juk yra pelno siekiančios ir nesiekiančios. Tai jau ir nurodo veiklos tikslą.
    Vertybėmis remiamės gyvenime, ką bedarytumėm, bet ar vertybės yra gyvenimo tikslas?
    PS: juokingiausia, kad abu savo mąstymą paremiam statistika ir vidurkiais, iš to ką skaitėm. Nemanau, kad tai stiprūs argumentai.
    Kolegų paklausiau ar jie žino nors vieną verslą, kuriam nereikia pelno, kuris siekia tikslo – skleisti vertybes. Gavau atsakymą – sektos. Sektų organizacijos turi juridinį statusą, todėl gali būti traktuojamos kaip verslas. Nors aš nesutikčiau, kad jos yra ne pelno siekiančios…

  7. Paulius sako:

    Tai reiškia, jog pelnas nėra galutinis tikslas. Kaip tu gali paaukoti savo patį galutinį tikslą:))))?

    Klausimas tau: o ar tarp tavo kolegų yra Google įkūrėjas, Starbucks įkūrėjas ar Microsoft įkūrėjas:)? Ar jie patys yra sukūrę nors vieną pasaulinio lygio verslą? Spėju, kad ne.

    Ir dar vienas klausimas: labai įdomu, ką tu laikai svariais argumentais, jei garsiausių pasulio verslininkų nuomonė tau yra nereikšminga:)?

    O kad registruojant įmonę reikia nurodyti jos tikslus, irgi girdžiu pirmą kartą. Mano žiniomis, ten yra nurodoma jos veiklos forma.

  8. Urbokida sako:

    Pauliau,
    kad Microsoft dirba iš idėjos, sorry… Bet net juokinga, kad tuo tiki.
    Kolegos nėra įkūrę verslo, tačiau jie domisi verslu ir norėjau remtis jų žiniomis, jei mano būtų nepakankamos :]
    Plačiai vartojamas apibrėžimas: Verslas, (šnek. kartais dar vadinamas bizniu) – savarankiška veikla, paremta asmenine rizika, kurios tikslas – gauti pelną, panaudojant savo sugebėjimus, žinias, laiką, kitų žmonių pinigus ir kitų žmonių darbą.
    Viena yra deklaracijos, kita realūs veiskmai. Negirdėjau, kad Microsoft darytų ką nors šiaip…. nesiekant naudos. Ar 100 dolerių kompiuteriai yra vertybių skleidimas ar naujos vartotojų grupės formavimas? Priklauso nuo to, ką norėsi įrodyti :]

 
Dienos akcijos | Dovanos | Nuolaidos
Uždaryti
Eiti prie įrankių juostos