Urbokida

Ar Lietuvoj gali išgyventi Liūtas?

Sukūrė: Urbokida 2009-06-05

atomineĮdomi mintis pamąstymui. Gyvūnai remiasi instinktais ir jei gyvena per tankiai tam tikroje teritorijoje, tuomet puola savo rūšį. Atitinkamai plėšrūnai elgiasi bado metu. Jei nėra kuo maitintis, plėšrūnai ėda gentainius.

Šitoj vietoj Napoleon Hill iškelia įdomią mintį – žmogus sukūrė įstatymus, kad apgintų save nuo savęs paties. Gan keistoka idėja. Kuo žmogus turtingesnis, tuo labiau jis kitus linkęs įveikinėti turtu. Kuo žmogus yra arčiau visiško skurdo ribos, tuo jo instinktai yra aktyvesni.

Žinoma, kad galima rasti išimčių, kuomet itin turtingi žmonės paprasčiausiai papjauna vienas kitą dėl neištikimybės, nesutarimų ar kt. Tačiau manau sutiksit, kad fizinis smurtas būdingas žemesnio išsilavinimo (ne diplomais, o žiniomis matuojamo) žmonėms, kurie dažniausiai ir nėra finansiškai nepriklausomi.

Liberalizmo doktrinoj valstybė dažniausiai įvardijama kaip parazitas, kuris neleidžia laisvai veikti ir riboja asmenį, tačiau po N.Hill minčių pradedu manyti kiek kitaip. Pvz.: monopolija. Ar įstatymai LT veikia gerai, tai atskiras klausimas, bent idėjiškai įstatymas skirtas apsaugoti nuo vieno rinkos dalyvio kitus.  Laisvės prasme, tai ribojimas, kita vertus tai tam tikros grupės apgynimas nuo galimai savanaudiškų tikslų.

Galima paieškoti kodėl monopolija yra GERAI valstybei. Valstybė gali tiksliai žinoti kiek ji surinks mokesčių. Juk monopolio pelnas yra planuojamas. Atitinkamai daug paprasčiau valstybei planuoti biudžetą, deficitą ir pan.

Kam reikia išformuoti LEO? Tam kad nubausti Maxima? Ar tikrai gerai, jei viskas pereis į valstybės rankas? Su privatininku daug sudėtingiau susitarti nei su pavaldžiu valstybės tarnautoju, atitinkamai lengviau valdyti pinigų srautus. Nežinau kaip gražiai šitoj vietoj kitaip pasakyti :]

Keista, kad visuomenė tokia džiaugsminga, jog jos pinigais bus du kartus sumokėta už tą pačią įmonę plius papildomos išlaidos baudoms sumokėti, išeitinės, naujų darbuotojų paieškai…. Juk ne Leo išnyks, o įmonė pakeis akcininkus, įgis naują pavadinimą. Dabar gal Tigras bus :]

Kodėl naikinamos pasekmės vietoj to, kad kaltas atsakytų už savo veiksmus?

Komentarų: 7 - “Ar Lietuvoj gali išgyventi Liūtas?”

  1. Antanas sako:

    todėl, kad valdžia nėra atsakinga už savo darbus. lengva pasakyti, jog ne Kirkilas viską suorganizavo , o visas seimas už tuos įstatymus balsavo, ir todėl turim šitą visą dalyką. Kitas reikalas yra kas atsakingas už sutarties suformulavimą, kuris naudingas tik vienai pusei – maximai.

  2. Urbokida sako:

    tame ir bėda. Atsakingų nėra ir minia džiaugiasi, kad rado atpirkimo ožį – save :[

  3. Antanas sako:

    p.s. turėjau omeny, kad dabartinėje situacijoje valdžia nėra atskaitinga kažkam – tiesiog juos išrenka, jie pabūna kelis metus savo postuose, bet realiai už jų priimamus sprendimus jie patys nėra atsakingi – jei kas blogai, jiems niekas iš esmės tiesiogiai nepriekaištauja. tarkim, praėjusi valdžia paliko didžiules skyles biudžetuose, ir t.t. , Kirkilo dėka atsirado LEO LT, bet niekas nėra baudžiamas. Negana to, Kirkilo užsakyti straipsniai publikuojami alfa.lt svetainėje, ir pasakojama, koks blogas Kubilius, kokias klaidas daro dabartinė valdančioji dauguma ir t.t. , lyg jis pats būtų šventasis ir neklystantysis (daug kas manau prisimena jo legendinius infliacijos neigimus, „krizės nėra“, ir t.t.). Ir niekas nieko negali padaryti, išskyrus pagrūmoti pirštu ir t.t. Kitas dalykas – valdžioje klesti klanai. Jei būtų labiau užkliuvę Kirkilas kitiems valdininkams, jis greit būtų išskridęs lauk iš valdžios (kaip Paksą pašalino), bet matyt yra žmonių, kurie stovi už Kirkilo, ir todėl jis ramiai sau sėdi opozicijoje nenubaustas. Tas pats ir su Zuoku, ir kitais politikais.

  4. Urbokida sako:

    Zuokas manau, dabar išstumtas. Nors žodį pasako, aplinka dvidešimt prieš :] Ar pats kaltas – nežinau…
    Sutinku su Tavo nuomone. Man labai apmaudu, kad nėra prisiimama atsakomybė. Kai Butkevičius per prezidento rinkimus pasakė, kad tai ne socialdemokratai LEO sukurė, net silpna pasidarė. Kirkilas (kai dar buvo ministru pirmininku) juk žadėjo atsistatydinti, jeigu nebus sutvarkyti LEO reikalai.
    Baisu, kad tiek daug politikos į blog’ą įpyliau, bet pikta kai žmonės džiaugiasi, kad juos pačius skriaudžia.

  5. Antanas sako:

    Aš irgi kažkadaise daug piktinausi apie valdžią, bet nustojau, kai blogas nusprogo :D

    grįžtant prie temos – gal geriau dabar susitvarkyt ir atsikratyt maximinių , nei su jais dar tampytis toliau – akivaizdu, kad su jais nelabai pakeliui gaunasi kalbant apie šitą projektą. Nes vien tas faktas, kad jie skaitėsi kaip ir INVESTUOTOJAI, bet poto pradėjo kalbėti, kad reikia pakelti elektros kainas ir tą skirtumą taupyti ateinantiems projektams, tai net bloga pasidarė. Plius kiek jie ten išsiplovė pinigų vien darant makles su NDX ir kitais. Akivaizdu, kad tai nėra sąžiningi žmonės, o manau tokių reikia vengti, ir kuo didesniu lanku apeiti juos. Ypač kalbant apie projektus valstybiniu mastu.

  6. Urbokida sako:

    Ar Tu manai, kad valstybinė įstaiga kuriama vartotojų gerovei? aš manau kad taip patogiau plauti pinigus. Įrodymų neturiu, negaliu nieko kaltinti. Tiesiog atėjo nauja šluota ir susistato savo žmones. Vietoj maximinių tiesiog bus kiti.
    PS: Antanai, verslo tikslas yra uždirbti. Nesvarbu kas verslauja, visada tikslas yra pelnas, priešingu atveju kuriamos ne pelno siekiančios organizacijos :]

  7. Antanas sako:

    sutinku – verslo tikslas uždirbti, bet kad čia Lietuvoj dažniau gaunasi ne verslas, po pinigų lupimas iš žmonių. Ypač kalbant apie tuos didesnius verslininkus – Žiemelis, Maximiniai, Rubikon. Verslą suprantu kaip investavimą (normalų) ir iš to grįžtantį pelną. Leo atveju gavosi „patepimas“ kaikurių žmonių, ir tada atsisėdimas ir verslui naudingas pareigas, tuom praplaunant didžiules sumas pinigų IŠ ORO (prisiminkim elektros kainą pagal skirstomųjų tinklų turto vertę, ir kaip ta turto vertė staiga ženkliai padidėjo po LEO įsteigimo). čia labiau sakyčiau yra nusikalstama veikla stambiu mastu su (beveik) garantija likti nenubaustam, o ne verslas :)

 
Dienos akcijos | Dovanos | Nuolaidos
Uždaryti
Eiti prie įrankių juostos