Urbokida

Socialiai teisinga aritmetika

Sukūrė: Urbokida 2009-02-05

libra1

Kaip paskaičiuoti kiek kuris žmogus turi atlyginti kitam už savo pasiektus tikslus? Už tai, kad tapo vienu iš geriausiu bent savo įmonėje programuotoju? tapo Nobelio premijos laureatu? ar kad užsidirbo milijoną? pirmą, trečią? pirmą milijardą?

Vis banguoja mintys apie progresinius mokesčius. Kodėl jie yra gerai? Todėl, kad tie kurie uždirba yra plėšrūnai, jie engia kitus? Kodėl? Jei gaunu didesnę algą už bibliotekininkę, pati būdama programuotoja, čia blogai? Daug labiau prisidedu prie BVP kūrimo ir dėl to esu socialiai neteisinga? Išleisdama pinigus kursams, universitetui, dirbdama viršvalandžius esu socialiai neteisinga, nes valstybė man liepia savo uždirbtu geru dalintis su kitais.
Vienas pažįstamas dirba baldų gaminimo įmonėj. Dabar užsakymų nėra, o ir įmonė viena didžiausių LT. Prastovos jau beveik pusę metų. O pažįstamas eina į polikliniką, kad gautų biuletenį ir nors kokias pajamas, nes darbdavys nebeturi iš ko ir minimumą pervest. Va jis socialiai teisingas, nes jo pajamos gaunasi mažesnės už minimumą (už ligos dienas SODRA moka tik 85proc). Jis laukia ir dėl to yra teisingas, jei jis pradėtų ieškoti būtų kaip užsidirbti, valstybė tuoj sakytų: „Palauk, Tu jau minimumą gauni savo pirminėj darbovietėj, o kas čia per papildomos pajamos? apmokestinkim!“

Va Lubys, vėl investuoja beveik 300mln litų. Jis nėra socialiai teisingas, nes jis žino kaip užsidirbti. Jis juk darbo vietas kuria, savo milijonus kaupia, vis naujas įmones atidaro, kitoms įmonėms duoda užsakymų. Tose kitose įmonėse irgi žmonės dirba, vaikų turi. Atostogų nori nors iki Šventosios nuvažiuot.
Tiek, kad nėra to blogo, kas neišeitų į gerą. Sugalvojau, kad reik startuot su nuosavu verslu. Gausiu savo pačios įmonėj minimumą. Pinigus galėsiu išleist dar iki apmokestinimo, jei sugebėsiu išleis visus, tai nebebus ir ką apmokestint. Viskas tik įstatymų nustatyta tvarka ir jokių nelegalybių  :]

Nei man progresiniai mokesčiai baisūs, nei dar ką :)

Komentarų: 2 - “Socialiai teisinga aritmetika”

  1. Perkunas sako:

    Sveikintina iniciatyva kurti nuosava versla.

  2. Martynas sako:

    Na, galima sakyti, jog tu pasinaudoji vienaip ar kitaip visuomene, kurios dėka ir uždirbi pinigus (kas perka paslaugas), kurios dėka ir buvai išugdyta taip, kad taptum gera darbuotoja. Viskas turi dvi puses.

 
Dienos akcijos | Dovanos | Nuolaidos
Uždaryti
Eiti prie įrankių juostos